Rendezvényeink

Csörötneken több nemcsak a falu, hanem a térség számára is jelentős rendezvényt szerveznek minden évben. Ezek közül kiemelkedik a Csörötneki Nyárköszöntő Rába-party - Kistérségi Halászléfőző Verseny, a Szüreti Vigadalom és a Vidék csodái -  Tüzesvíz Fesztívál 

Csörötneki Nyárköszöntő Rába-party - Kistérségi Halászléfőző Verseny

Minden évben nyár elején a júniusi tanévzáró idején kerül sor a rendezvényre.

A programnak a térség életének meghatározója a Rába folyó partján lévő Akácfa Kemping ad otthon. A kemping idilli környezete kiemelt állomáshelye a viziturizmusnak is. A rendezvény 2015-ben évben ünnepelte tizedik születésnapját.

 A helyi, a térségből és a régióból versenyző csapatok már kora reggel elfoglalják főzőhelyeiket. A regisztráció során minden csapat számára a szervezők biztosítják a halat, műanyag tányérokat és, a kenyeret. Sőt padokat, asztalokat és a tűzifát is. A megnyitó és tájékoztató után kezdődhet a főzés.

Egész délelőtt ínycsiklandó illatok szállnak a levegőben. Aztán a versenyző csapatoknak a sorszámmal ellátott tányérokban kell felszolgálni a zsűri asztalán az elkészült halászlevet.   A zsűri mindig hozzáértő szakemberekből és amatőrökből áll.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre az Akácfa kempingben felállított rendezvénysátorban kerül sor, ahol a díjak a térségre jellemző kerámia edények, amelyek Albert Attila fazekas készít. A díjakat Csörötnek község polgármestere Kocsis Zsolt és Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége elnöke adják át, a Szövetség által felajánlott kupákkal együtt.  

A verseny befejezése után kulturális, szórakoztató programra kerül sor.    

A rendezvény ideje alatt ízletes halból készült ételeket is lehet vásárolni. A programra nagyon sok helyi, térségi lakos és számos turista érkezik.         

A Szüreti Vigadalom

A program már több mint egy évtizede be van jegyezve a csörötnekiek naptárába szeptember utolsó hétvégéjére.

A falu életében kiemelt esemény a szüret. A szőlő és a bor története szorosan összeolvad Csörötnek történelmével, hiszen a falu határában lévő lankás dombokon évszázadok óta termelik a szőlőt. Ezt az örökséget ápolja a település a Szüreti Vigadalom rendezvénnyel. Ekkor alkalom nyílik az ünneplésre, a hagyományok őrzésére, bemutatására.

 

 A rendezvény beharangozásaként feldíszített lovas szekéren járja a falut küldöttségével a kisbíró, hogy kihirdesse és meginvitálja a „népeket” a vigadalomba. Délután színes szüreti menet járja körbe a falut lovas szekerekkel, hintókkal és traktorokkal, népviseltbe és jelmezbe öltözött emberekkel. A menet elején a bíró úr a családjával és a jegyzővel vonul, az asszonyok hangos énekszóval, a csőszlegények és leányok pedig bort és pogácsát kínálva.  A felvonulás az Akácfa Kempingbe érve hallgatja a bíró tréfás beszédét. A program a rendezvénysátorban folytatódik, ahol évről évre változatos programokat kínálnak. Itt kerül sor a Szüreti Borverseny eredményhirdetésére is. A múltját tisztelő közösség összetartó t erejét jelképezi ez a rendezvénysorozat.

Vidék csodái - Tüzesvíz Pálinkamustra

A csörötneki program palettán a legújabb a Vidék csodái - Tüzesvíz Pálinkamustra elnevezésű.

A település életében fontos szerepet játszik a mezőgazdaság is. Több lakó folytat háztáji gazdálkodást, illetve gazdálkodó vállalkozás is található. Gyümölcsös szinte minden ház körül van.  A gyümölcsöt nem csak étkezésre, hanem pálinka alapanyagnak termelik. Hiszen Csörötneken a pálinkafőzés több mint 100 éves múltra tekint vissza.

 Egy sikeres Leader pályázatnak köszönhetően a régi, elavult pálinkafözde épülete és berendezése teljesen megújult. A beruházással a kötelezően előírt kiszolgáló helyiségeket túl, egy a pálinkafőzés tudománya iránt érdeklődők számára fenntartott helyiség áll rendelkezésre, ahonnan egy üvegfalon keresztül megtekinthetik a pálinkafőző műhelyben zajló folyamatok mindegyikét. Az épület a település központi, Rába parti részén helyezkedik el. Így a beruházás egyrészt a helyi termék előállítására koncentrál, másrészt látványműhelyével a térség turisztikai palettáját is szélesíti.

Egy másik sikeres projekt eredményeként termelői piac került kialakításra. Ez megfelelő és színvonalas infrastrukturális feltételek biztosít a helyi és térségi termelőknek, termék előállítóknak a terményeik és termékeik értékesítésére.

Az infrastrukturális körülmények „köré” szervezett rendezvényen keresztül lehet a hagyományok, helyi termékek jelentőségét, a bennük rejlő lehetőségeket bemutatni.  A program egy része a szakemberek, az együttműködő partnerek, döntéshozók számára kínál programot, ahol a megismerésen, tapasztalatszerzésen túl az interaktív munkára, párbeszédre, együttműködési lehetőségek feltérképezése is van lehetőség. A másik részében pedig a helyi lakosság és az ideérkező turisták számára minél szélesebb kínálati palettán mutatja be a helyi értékeket, középpontba helyezve a pálinkát, mint gasztronómiai különlegességet.

 

A rendezvényhez kapcsolódóan „Múlt kincsei – vidék ízei” című receptfüzetet került kiadásra, amelyben a csörötneki asszonyok gyűjtötték össze nagyanyáik receptjeit.   A receptekből ételkóstoló is készült, amit bárki megkóstolhat. A legkisebbeket kézműves játszóház, a felnőtteket szórakoztató, kulturális műsorok várják.

Nagy érdeklődés kíséri a Tüzesvíz Pálinkaversenyt is, amelynek eredményhirdetésére ez a program nyújt keretet. De meg lehet tekintetni a helyi Pálinkafőzdét, meg lehet ismerkedni a pálinkafőzési technikákkal. Ki lehet látogatni a termelői piacra, ahol őstermelők és kézművesek kínálják portékáikat.

Nagyon jó hangulatú rendezvény, amiért érdemes ellátogatni Csörötnekre!